Nukainotos maisto prekės parduotuvėse: ką pavyko nusipirkti už 6 eurus

Į maisto prekių parduotuves gyventojai užsuka kiekvieną savaitę, o kartais ir dažniau. Maistui jie išleidžia įvairias sumas, o norintys sutaupyti vis dažniau dairosi į nukainotų produktų lentynas.

Nuo šių metų sausio 1 d. Seimas leido prekybininkams prekiauti pasibaigusio galiojimo produktais. Tačiau prekybos tinklų atstovai tikino, kad tokiais maisto produktais neprekiauja. Vis dėlto parduotuvėse galima įsigyti pigesnio maisto, kurio galiojimo laikas eina į pabaigą.

Nukainotų prekių krepšelis už 6 eurus

Taigi apsilankiau 5 prekybos tinkluose ir patikrinau, kokius produktus jie dažniausiai nukainuoja.

Ir štai ką pavyko įsigyti už 6 eurus vietoje 12 eurų.

Apsilankiusi prekybos tinkle „Norfa“ daugiausiai nukainotų produktų radau jau paruoštų gaminių ir mėsos skyriuje. Gyventojai jį buvo apgulę, daugiausiai nukainotus produktus rinkosi vyresni gyventojai.

Toliau apsilankiau prekybos tinkle „Lidl“, čia nukainotų produktų buvo kur kas mažiau, daugiausiai mėsos.

Kadangi pirmuosiuose prekybos tinkluose lankiausi jau vakare, kai dauguma gyventojų jau buvo apsipirkę, į likusius nutariau užsukti pirmoje dienos pusėje.

Prekybos tinkle „Iki“ daugiausiai nukainotų produktų skyriuje buvo pieno produktų. Čia nusipirkau varškės pakelį su 50 proc. nuolaida.

Toliau apsilankiau „Maximoje“, čia irgi daugiausiai nukainoti buvo įvairūs pieno produktai.

O didžiausias nukainotų produktų pasirinkimas buvo „Rimi“. Čia buvo galima įsigyti ir nukainotų duonos gaminių, vaisių, daržovių, mėsos produktų. Šiame prekybos tinkle įsigijau duonos, pievagrybių, paprikų mėsos su 50 proc. nuolaida. 

Pasibaigusio galiojimo produktais neprekiauja

Prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis komentavo, kad parduotuvėse pasibaigusio galiojimo produktais nėra prekiaujama.

Taip pat tvirtino ir „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė. Anot jos, dar tinkamus ir saugius vartoti produktus prekybos tinklas nusprendė panaudoti darbuotojų maitinimui bei atiduoti labdaros organizacijoms.

„Besibaigiančio galiojimo prekėms taikome net iki 70 proc. nuolaidas ir mūsų klientai jas įsigyja. Remdamiesi kokybės užtikrinimo instrukcijomis ir procedūromis, darbuotojai dar prieš parduotuvės atidarymą peržiūri visų prekių galiojimus ir atrenka produktus, kuriems dienos eigoje sumažina kainas (30 proc., 50 proc. ir 70 proc.).

Prekės su besibaigiančiu galiojimu jau pirmąją parduotuvės darbo valandą atsiduria specialiu skiriamuoju ženklu „Sumažinta kaina“ pažymėtose lentynose. Tokių prekių papildymas priklauso nuo to, kiek konkrečių produktų tą dieną yra parduotuvėje. Anksčiausiai į „Sumažintos kainos“ lentynas keliauja greitai gendantys produktai. Mėsos, žuvies, pieno, sūrio ar krevečių pigiau galima įsigyti likus 1–3 dienoms iki jų galiojimo pabaigos. Tuo metu besibaigiančio galiojimo įvairūs fasuoti duonos gaminiai atpigintų prekių lentynose išdėliojami paskutinę galiojimo dieną“, – komentavo prekybos tinklo atstovė.

Gyventojai šluoja nukainotus produktus

„Lidl Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Lina Skersytė irgi tikino, kad prekybos tinklas nepardavinėja prekių, kurių tinkamumo vartoti terminas jau baigėsi.

„Kiekvienai prekei nustatytas vidinis tinkamumo vartoti laikas ir jam prasidėjus, nukainojame produktus, taip juos parduodant dar iki tinkamumo vartoti termino pabaigos. Priklausomai nuo produkto priklauso ir jo pardavimo laiko su nuolaida trukmė.

Pavyzdžiui, atvėsintam asortimentui yra taikomas trumpesnis laikas, todėl šiuos produktus išperkama greičiau. Standartiškai tokiems nukainotiems produktams taikoma 30 proc. nuolaida. Ilgesnio galiojimo produktams šis laiko tarpas yra pakankamai ilgas, pavyzdžiui, jei ilgo galiojimo produkto tinkamumo vartoti laikas yra metai, toks produktas yra nukainojamas dar likus keliems mėnesiams iki tinkamumo vartoti pabaigos, kad pirkėjas tokį produktai spėtų suvartoti“, – sakė prekybos tinklo atstovė.

Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Gintarė Kitovė irgi tikino, kad parduotuvėse nėra pasibaigusio galiojimo prekių, tačiau svarstoma, kaip galėtų atrodyti tokių produktų pardavimas ateityje.

„Šiuo metu parduotuvėse galima įsigyti paskutinės galiojimo dienos produktų su 50 proc. nuolaida. Produktai patalpinti atskiruose šaldytuvuose, aiškiai pažymėti, kad būtų galima atskirti.

Tokiais produktais pradėjome prekiauti dar praėjusio rudens pradžioje. Rezultatai rodo, kad  tokių prekių poreikis buvo didžiulis, praktiškai viskas yra išperkama“, – komentavo prekybos tinklo atstovė.

www.tv3.lt

Site Footer